Ervaringen van cliënten 


In mijn leven had ik het gevoel dat de rest van mijn omgeving vooruit aan het lopen was en dat ik stil stond.

De haptotherapiesessies gaven me nieuwe inzichten soms door het doorvragen tot in de kern, het plaatsen in een ander perspectief, andere keren door beeldende beschrijvingen of ervaringen. Hierin heb ik ervaren dat ik zelf richting gaf aan het proces waarin ik zat en ik kon er concreet mee aan de slag in de praktijk.

Ik heb geleerd om stil te staan bij wat ik voelde en woorden gekregen voor dat wat ik voelde. Het is nog altijd niet makkelijk om mezelf te uiten, maar ik neem deze ruimte steeds meer. Ik heb geleerd dat dezelfde vraag soms 2 keer gesteld moet worden wil ik stil staan bij mezelf en me uitspreken. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de last/ lading van situaties af is. Ik sta niet meer stil, en loop weer vooruit, net als de anderen. Ik help als het past binnen mijn eigen grenzen en zonder de verantwoordelijkheid van de ander over te nemen. 

Ervaring cliënt, man, 34 jaar. December 2020

Een dik jaar geleden kwam ik voor het eerst bij je omdat ik tegen wat dingen aanliep. Als persoon en vooral als moeder voelde ik me vaak te kort schieten, boos en niet goed genoeg. Ik wilde met een behandeling niet perse gaan graven in het verleden, maar gericht zijn op de toekomst. 

Al snel leerde ik bij jou iets wat ik nog niet eerder had geleerd; echt voelen. Met mijn lijf, niet met mijn hoofd. Rationeel gezien kon en kan ik meestal goed bedenken wat er aan de hand is, al heb jij me ook laten inzien dat ik lang niet alles wist (en weet) en dat dat ook helemaal niet zo belangrijk is.

Gedurende het traject ben ik, in kleine stapjes, steeds meer één geworden. Eerder werd ik geleefd door allerlei losse stukjes in mij, nu voel ik dat ik leef met deze stukjes. Ik ken ze, ik weet wat ze doen en ik verlies mezelf er niet meer door uit het oog. Ik heb geleerd meer te voelen en ik heb geleerd er woorden aan te geven. Ik ken mijn uitdagingen en weet hoe ik ze aan kan gaan. Dat voelt bevrijdend.

Ik wil je bedanken voor het mooie traject dat ik bij jou heb door mogen maken, waarbij er oprecht aandacht is geweest voor alle stukjes in mijn zonder mij daarbij uit het oog te verliezen. Je hebt me fantastisch geholpen, dank je.
Vrouw, 33 jaar, september 2020 

Door onder andere een lastige jeugd en een moeder met persoonlijkheidsstoornis icm mijn eigen karakter, ben ik op mijn 19de ooit al begonnen met therapie. Toen ik midden 30 was ben ik op eigen initiatief een intens traject bij een goede psychotherapeut gaan doen, waar ik veel aan heb gehad. Toen bewust al gezocht naar iemand die dieper kijkt en je stil zet bij je emoties. Wanneer je redelijk intelligent bent, is t makkelijk om hele gesprekken te hebben en te blijven analyseren zonder echt bij je kern te komen. Dat is hem wel gelukt.
Maar na weer wat dingen in mijn leven te hebben mee gemaakt, werd het tijd om weer s naar mijn stuk te kijken vanuit een andere insteek. Iemand in mijn naast omgeving had veel baat bij de combi van psychotherapie en haptotherapie en ik had al vaker gedacht aan haptotherapie omdat het daarbij om het voelen gaat. Zo kwam ik bij Dominique terecht. Ik voelde me gelijk op mijn gemak bij haar. Ze is lief en geduldig en erg oprecht en integer en voelt dingen zeer goed aan. Ze is echt met jou in t moment. En zo kwam ik erachter dat ik met eigenlijk hele eenvoudige oefeningen heel snel bij de kern kwam. Bij je diepste gevoel en wat daar achter zit. Zo ging ik voelen wat ik ergens misschien al wist, maar door stil te staan bij hoe dat voelt, kon ik dat in het dagelijkse leven ook beter herkennen en dat helpt mij om beter bij mezelf te blijven. Dominique heeft vaker in een paar zinnen dingen samen gevat voor mij op een manier dat het echt blijft hangen. Van die zinnen die blijven hangen waar je elke keer weer iets aan hebt. Kortom, ik ben dankbaar voor mijn ervaringen bij Dominique. Echt een aanrader wanneer je aan jezelf wilt werken en goed voor jezelf wilt zorgen.

Joke Ligtenberg , jan 2020