Tijdens de zwangerschap

De begeleiding tijdens de zwangerschap is gericht op vertrouwen en verbinding met jezelf, je partner en je kindje. Het gaat erover om jou als, zwangere vrouw te leren om op je intuïtie te vertrouwen, bij jezelf te blijven, in je eigen kracht te staan en daarmee ook vertrouwen te hebben in de bevalling en dit samen met je partner te doen.

Voor een zwangere vrouw verandert er veel in één keer. Er groeit een kindje in je buik, waardoor je lichaam verandert; je buik groeit, je deelt je lichaam met jouw kindje en je zorgt niet alleen voor jezelf maar ook voor je kindje. Dit kan heel leuk, vertrouwd en gezellig zijn, het kan ook onwennig zijn, je onzeker maken en je kunt verdrietig zijn. Vaak praten we niet over moeilijke gevoelens omdat we dat gek of niet sociaal wenselijk vinden. Je moet tenslotte blij zijn dat je zwanger bent. Juist al deze gevoelens delen, met mij (en met je partner) en daarin bevestigd worden dat het niet gek is wat je allemaal voelt zorgt vaak al voor opluchting. Daarnaast maken we ook ruimte om te kijken naar wat er voor de vader verandert. Ook hij krijgt een nieuwe rol en jullie relatie verandert met de komst van jullie kindje. We zoeken samen naar antwoorden voor vraagstukken die je/ jullie bezig houden. Zodat je met meer vertrouwen je zwangerschap voort zet.

Naast dat er in jou en jullie veel verandert maak je ook keuzes rondom je werk, de babykamer en de zorg rondom je kleintje. De (medische) zorg die je aangereikt krijgt lijkt vaak zo vanzelfsprekend dat we niet weten dat er een keuze is (tenzij je jezelf gaat verdiepen). Deze protocollen en vanzelfsprekendheden kunnen ervoor zorgen dat anderen gaan bepalen wat voor jou en je kindje goed is en jezelf geen keuzes meer maakt. Als je zelf niet meer kiest, verlies je je eigen autonomie en zelfvertrouwen. Ik luister en zoek graag mee naar wat voor jou/jullie de meest passende keuze is rondom de zorg van jou en jullie kleintje. Er is geen goed en foute keuze, er is wel een juiste keuze voor jou en jullie. Zodat je met vertrouwen in je zwangerschap staat en ook vol vertrouwen de bevalling in gaat.

In de zwangerschap kun je ook al contact maken met je kindje. Samen met je partner begeleid ik jullie om samen in contact te zijn. Het contact met elkaar geeft een speelse en vaak ontroerende ontmoeting. Op deze manier leren jullie elkaar al kennen, voor de geboorte, en vormt zich jullie relatie. De verbinding die er tijdens de zwangerschap ontstaat wordt als heel waardvol ervaren. Deze zet zich na de geboorte ook door. Een zwangerschap kan je veel leren, over jezelf, je relatie met je partner en dus ook al over je kindje. Hier bewust mee bezig zijn verstevigd het onderlinge contact en het vergroot het vertrouwen in jezelf, je lijf en je partner. Het bereidt je voor op de bevalling en de periode erna. Deze begeleiding kan worden vervolgd na de zwangerschap.